Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są...
fot. Cebolla4/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – chili

Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są papryczki chili. Mają niezliczone odmiany o różnym nasileniu smaku, który pochodzi od kapsaicyny. Dobrze znane jest jej działanie przeciwbólowe. Po chwilowym nasileniu bólu powoduje odczulenie i dezaktywację neuronów czuciowych. Dostarczana regularnie (np. miejscowo na skórę przy bólach mięśni czy stawów albo wewnętrznie przy zespole jelita drażliwego) powoduje „wyłączenie” bólu z jednoczesnym działaniem przeciwzapalnym, które redukuje jego przyczyny. Sprawdzono ją także w neuralgii półpaścowej i cukrzycowe. Kapsaicyna jest też korzystna dla układu krążenia i nerwowego, gdzie pomaga ograniczać zmiany neurodegeneracyjne.

Zobacz również

Rozmowa z nowym starostą powiatu krośnieńskiego, Anną Januszkiewicz

Rozmowa z nowym starostą powiatu krośnieńskiego, Anną Januszkiewicz

Gdzie oglądać mecz Śląsk - Cracovia? WKS nadal marzy o mistrzostwie

Gdzie oglądać mecz Śląsk - Cracovia? WKS nadal marzy o mistrzostwie

Polecamy

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Szukasz pomysłu na jajka sadzone? Wypróbuj jajka po hiszpańsku

Szukasz pomysłu na jajka sadzone? Wypróbuj jajka po hiszpańsku