Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rzodkiewka to popularne wiosenno-letnie warzywo, które...
fot. matthiasboeckel/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście rzodkiewki

Rzodkiewka to popularne wiosenno-letnie warzywo, które znakomicie nadaje się do jedzenia na surowo lub jako dodatek do past kanapkowych oraz sałatek. Jej liście są znakomitym źródłem witaminy C: według niektórych źródeł zawierają jej nawet więcej niż cytryna. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę E oraz żelazo, magnez i potas. Dzięki nim mogą wspierać pracę wątroby, a także regulować ciśnienie tętnicze krwi.

Jak wykorzystać liście rzodkiewki? Można użyć ich jako bazę do sałatki lub przygotować smaczne pesto. Należy pamiętać, że ich smak jest dość gorzki, dlatego dla jego przełamania warto dodać coś słodszego np. suszone owoce lub dressing z miodem.

Przepis na pesto z rzodkiewki jest niezwykle prosty. Wystarczy liście z jednego pęczka dokładnie opłukać i drobno pokroić lub zblendować. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki tartego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, 2 szczypty soli oraz odrobinę pieprzu. Całość należy dokładnie wymieszać i przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Zobacz również

Sprawdźcie gdzie i o której zaplanowano jutro święcenie pokarmów

NOWE
Sprawdźcie gdzie i o której zaplanowano jutro święcenie pokarmów

Dallas Stars zapewnili sobie awans do fazy play-off NHL

NOWE
Dallas Stars zapewnili sobie awans do fazy play-off NHL

Polecamy

Uczennicy odjęto punkty na maturze. Autorka lektury stanęła w jej obronie

Uczennicy odjęto punkty na maturze. Autorka lektury stanęła w jej obronie

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski

Chleb do żurku. Rarytas, który wzmacnia smak zupy. Jak upiec go w domu?

Chleb do żurku. Rarytas, który wzmacnia smak zupy. Jak upiec go w domu?