Najdroższe grzyby świata
Najdroższe grzyby świata osiągają niebotyczną cenę z pary względów. Przede wszystkim są rzadkie i trudne w uprawie. W dodatku potrafią być wrażliwe i niełatwe w masowej produkcji, co powoduje uzasadniony wzrost cen dla konsumentów. Popyt na „designerskie” grzyby wciąż rośnie, dlatego też wartość niektórych szybuje w górę.
Warto zaznaczyć, że najwyższe ceny osiągają grzyby jadalne, stanowiąc przede wszystkim kulinarny rarytas.
Jakie to gatunki?
Grzyby warte swojej ceny?
Najdroższe grzyby to nie jedynie widzimisię bogaczy. Są one bardzo pożywne, pyszne i często stanowią niezbędny element wykwintnej kuchni. Są także rosnącą szansą biznesową dla drobnych rolników i przedsiębiorców na całym świecie.
Grzyby, które zbieramy i spożywamy, są w rzeczywistości owocnikami, a więc naziemnymi wykwitami. Cały grzybny organizm jest bowiem znacznie większy, rozciągając się niekiedy na dziesiątki kilometrów pod ziemią. Grzyby były używane na wiele sposobów przez różne kultury w całej historii ludzkości. Zidentyfikowano i opisano dziesiątki tysięcy ich odmian, lecz istnieje stosunkowo niewielka liczba grzybów jadalnych.
Grzyby są pełne przeciwutleniaczy, minerałów i zdrowych witamin. Niektóre zawierają znaczne ilości potasu, żelaza, manganu, witaminy D, B2 i B6. Są również niskokaloryczne i niskotłuszczowe, bogate w błonnik i białko. Oczywiście, grzyby nie są najzdrowszym jedzeniem, jakie można sobie wyobrazić - należy pamiętać, że nie wszyscy powinni je spożywać.
Kto powinien unikać grzybów?
- osoby dotknięte chorobą nerek i wątroby
- osoby starsze
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
- osoby zmagające z chorobami układu pokarmowego.
- osoby uczulone na grzyby
- dzieci
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?