3 z 11
Poprzednie
Następne
Najdroższe grzyby świata: za te okazy można zbić fortunę! Gdzie rosną? Niektóre nawet w Polsce
Lwia grzywa, czyli Soplówka Jeżowata
Za młodu grzyb jadalny; w Japonii i Chinach jest lubianym i uprawianym grzybem spożywczym. Lwia grzywa była znana ze swoich właściwości leczniczych jeszcze zanim została zidentyfikowana jako szczególnie interesujący grzyb jadalny. Zawartość przeciwutleniaczy w grzybie jest wyjątkowo wysoka, co sprawia, że obecnie trwają badana pod kątem potencjalnej zdolności do regeneracji tkanki nerwowej. Smak i konsystencję grzyba porównuje się do kraba lub homara. Cena: 10-40 dolarów za funt, czyli 80-330 złotych za kilogram Występowanie: W Polsce jest bardzo rzadka. Ma status E – wymierający. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Austrii, Belgii, Czechach, Szwajcarii, Niemczech, Danii, Anglii, Holandii, Szwecji, Słowacji.