Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu –...
fot. Ingrid Balabanova/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron konjac (shirataki)

Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu – glukomannanu pozyskiwanego z korzenia rośliny o nazwie dziwidło Riviera (Amorphophallus konjac). To żelująca substancja należąca do grupy polisacharydów, czyli związków błonnikowych, która jest praktycznie pozbawiona kalorii. Używa się jej również do produkcji gąbek do mycia twarzy i suplementów diety wspomagających odchudzanie, ponieważ pęczniejąc w żołądku nasila uczucie sytości. Glukomannam pomaga też obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Makaron z konjacu, inaczej shirataki, często sprzedawany jest w postaci uwodnionej. Ma elastyczną, żelową konsystencję i jest przeznaczony do spożywania głównie w sosie lub zupie; nie daje się przyrumienić na patelni.

W 100 g: 4-7 kcal, 0 g białka, 0 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 3-5 g błonnika.

Zobacz również

Niefortunna kradzież. Mężczyzna ukradł rower na oczach policjantów

NOWE
Niefortunna kradzież. Mężczyzna ukradł rower na oczach policjantów

AKS – RKS 0:2, duże rozczarowanie wśród kibiców AKS SMS Hacom Łódź. Zdjęcia

AKS – RKS 0:2, duże rozczarowanie wśród kibiców AKS SMS Hacom Łódź. Zdjęcia

Polecamy

Najciekawsze promocje lalek Barbie. Którą wybrać?

Najciekawsze promocje lalek Barbie. Którą wybrać?

Budowa Nowego Centrum Warszawy. W przetargu zgłosiło się sześć firm

Budowa Nowego Centrum Warszawy. W przetargu zgłosiło się sześć firm

Genialne rozwiązanie na strój na wesele! Wspaniały look na całą noc

Genialne rozwiązanie na strój na wesele! Wspaniały look na całą noc