MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas...
fot. TJENA/Pixabay.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Fasola biała

Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas foliowy niż sałata. Porcja 100 g białej fasoli stanowi źródło 187 mcg kawasu foliowego, jednak wraz z obróbką termiczną ilość ta może ulec zmniejszeniu. Rośliny strączkowe obfitują w białko pokarmowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy wszystkich komórek organizmu.

Fasola biała to również źródło witamin z grupy B, cynku, wapnia, selenu i potasu. Warto dodać, że nasiona zawierają nieznaczne ilości sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi i obrzękami.

Zobacz również

"Zabiegany powiat" i I Bieg Dawców Szpiku w Czeladzi

"Zabiegany powiat" i I Bieg Dawców Szpiku w Czeladzi

Święto miłośników przyrody na Farmie Hani w Nowej Karczmie

Święto miłośników przyrody na Farmie Hani w Nowej Karczmie

Polecamy

Nie żyje Jerzy Krzanowski. Żegnają go znani biznesmeni

Nie żyje Jerzy Krzanowski. Żegnają go znani biznesmeni

Zapomniana choroba rozprzestrzenia się w całej Europie i zabija dzieci

Zapomniana choroba rozprzestrzenia się w całej Europie i zabija dzieci

Chcesz się odstresować podczas wakacji? Lepiej unikaj podróży z tych lotnisk

Chcesz się odstresować podczas wakacji? Lepiej unikaj podróży z tych lotnisk