Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karnawał z jajkiem w tle. Podajemy sprawdzone receptury na szybkie przekąski z jajkami [PRZEPISY]

OPRAC.:
Urszula Sobol
Urszula Sobol
- Jajko to produkt idealnie nadający się do tworzenia szybkich przekąsek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel
- Jajko to produkt idealnie nadający się do tworzenia szybkich przekąsek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel Materiały prasowe
Przyjęcia karnawałowe to piękna tradycja, jednak zwykle wiążą się z dłuższymi przygotowaniami, których najważniejszym elementem jest przyrządzanie jedzenia. Aby maksymalnie skrócić czas spędzony w kuchni, przedstawiamy trzy przepisy na szybkie przekąski z jajkami.

Udekorowany salon, przygotowany pakiet filmów i gier, ułożona playlista przebojów, kreacje wyprasowane – można zaczynać zabawę! Rozmowy, tańce i śmiechy w gronie przyjaciół, znajomych i krewnych to wspaniały pomysł na spędzenie zimowego, karnawałowego wieczoru. Jednak gdy w naszym domu przebywa dużo osób, podawanie wymyślnych, dwudaniowych kolacji nie jest wygodne. O wiele korzystniej i szybciej jest postawić na niewielkie przekąski, łatwe do zjedzenia i zaserwowania. Można przyrządzić ich kilka rodzajów i wykorzystać w tym celu najprostsze oraz najpopularniejsze składniki. Takie smakołyki z pewnością znajdą wielu zwolenników.

- Jajko to produkt idealnie nadający się do tworzenia szybkich przekąsek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Są bogate w witaminy i minerały, a do tego mogą pojawiać się w daniach pod różnymi postaciami i pod każdą cechują się wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania każdej przekąski: około 25-30 min.

Chrupiąca grzanka czosnkowa z płynącym jajkiem

- Jajko to produkt idealnie nadający się do tworzenia szybkich przekąsek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu JokielMateriały prasowe

Składniki

  • jajka
  • bagietka
  • cebula czerwona
  • sałata
  • czosnek
  • masło
  • miód
  • sól
  • pieprz kolorowy


Wykonanie:

Najpierw robimy grzanki. W tym celu bagietkę tniemy na kilka kawałków, o długości około 10 cm każdy. Na patelni podgrzewamy masło. Kawałki bagietki rozcinamy i podgrzewamy wewnętrzną stronę do zarumienienia. Potem przygotowujemy jajko w koszulce – doprowadzamy garnek z wodą do wrzenia, dodajemy trochę octu, robimy wir w garnku za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Jajko powinno mieć w środku płynne żółtko. Po około 3 minutach wyciągamy jajko i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Cebulę kroimy w krążki i podgrzewamy na patelni dodając masło i miód. Karmelizujemy, aż zmięknie. Grzanki nacieramy czosnkiem, kładziemy jajko, solimy i pieprzymy, dodajemy na wierzch kilka krążków karmelizowanej cebuli, przykrywamy drugą częścią bagietki. Podajemy na sałacie.

Placek jajeczny

- Jajko to produkt idealnie nadający się do tworzenia szybkich przekąsek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu JokielMateriały prasowe

Składniki:

  • jajka
  • ciasto francuskie
  • sałata
  • papryka
  • czarnuszka
  • sezam
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Na połowie układamy żółtka – tyle ile się zmieści pozostawiając wolne 2 cm po brzegach. Przykrywamy drugą połową arkusza ciasta. Przez naciskanie zębami widelca sklejamy cztery boki. Smarujemy po wierzchu białkiem z jajek i posypujemy czarnuszką oraz sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 min.

Jajko w parówce

- Jajko to produkt idealnie nadający się do tworzenia szybkich przekąsek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu JokielMateriały prasowe

Składniki:

  • jajka
  • parówki
  • papryka
  • sól i pieprz
  • sałata

Wykonanie:
Parówkę rozcinamy wzdłuż, pozostawiając nie rozcięte dwa końce na długości około 1 cm. Kładziemy ją na rozgrzaną patelnię, na której roztapiamy trochę masła. Rozchylamy wnętrze parówki w miejscu nacięcia i delikatnie wlewamy jajko. Podgrzewamy, aż się zetnie. Ściągamy z patelni, solimy i dodajemy pasek świeżej czerwonej papryki na krawędzi pomiędzy jajko i parówkę. Podajemy na liściu sałaty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto