MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Krzysztof Świątek o rozstaniu z Hutnikiem: Łezka się w oku zakręciła

Krzysztof Świątek o rozstaniu z Hutnikiem: Łezka się w oku zakręciła

Minister Śmiszek w Nysie. "Tak dla integracji w UE, nie dla prawa weta"

Minister Śmiszek w Nysie. "Tak dla integracji w UE, nie dla prawa weta"

Polecamy

Darmowe in vitro już od 1 czerwca. Oto lista placówek, gdzie wykonasz zabieg

Darmowe in vitro już od 1 czerwca. Oto lista placówek, gdzie wykonasz zabieg

13. i 14. emerytura zostaną zlikwidowane? Są nowe pomysły

13. i 14. emerytura zostaną zlikwidowane? Są nowe pomysły

Tu możesz kupić tabletkę „dzień po”. Zobacz listę aptek publikowaną przez NFZ

Tu możesz kupić tabletkę „dzień po”. Zobacz listę aptek publikowaną przez NFZ