Pączki pieczone w piekarniku - zdrowsza wersja na tłusty czwartek
Tłusty czwartek przypada w tym roku na 24 lutego. Tego dnia na naszych stołach tradycyjnie zagoszczą przeróżne smażone słodkości. Popularne są m.in.
- pączki z dżemem
- pączki z różą
- pączki z serkiem homogenizowanym,
- faworki
- róże karnawałowe.
Jeśli jednak chcesz ograniczyć tłuszcz, dbasz o kalorie lub po prostu szukasz nowego przepisu na tłusty czwartek, to mamy dla Ciebie prawdziwy hit - sprawdzony i najlepszy przepis na pieczone pączki.
Takie pączki nie są fit, ale z pewnością są zdrowsze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Nie wymagają smażenia, robi się je całkowicie w piekarniku, podobnie jak drożdżowe bułeczki. W smaku łudząco przypominają pączki z dżemem.
Proponujemy ozdobić je lukrem i posypką czekoladową, ale jeśli chcesz jeszcze trochę je odchudzić, to możesz z tego zrezygnować i podać pieczone pączki same lub z cukrem pudrem.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić pieczone pączki:
Przepis na pączki fit z piekarnika:
(porcja: ok 26 pączków, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:
- 50 g drożdży świeżych
- ok. 850 g mąki pszennej ( 5 szklanek)
- niecałą szklanka cukru
- 250 g serka homogenizowanego śmietankowego
- 150 g masła
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- opcjonalnie szczypta kardamonu
- powidła śliwkowe
- 1 jajko do smarowania
- lukier ( sok z cytryny + cukier puder)
- do dekoracji np. posypka czekoladowa
Jak przygotować pączki pieczone?
- Zacznij od rozmieszania w dużej misce drożdży z łyżeczką cukru. Posyp odrobiną mąki i odstaw.
- Podgrzej mleko i rozpuść masło.
- Dodaj do drożdży mleko, serek i jajko.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, kardamon i cukier.
- Wlej mokre składniki do mąki i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając roztopione masło.
- Wyrabiaj ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę, by urosło.
- Wyrośnięte ciasto podziel na równe porcje, każdą nieco spłaszcz, na środku połóż łyżeczkę powideł i zlep formując okrągły kształt.
- Gdy nadziejesz wszystkie pączki, przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 min.
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
- Posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem.
- Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 min.
- Gotowe i wystudzone pączki udekoruj lukrem i czekoladową posypką.
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić pączki z piekarnika krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Błyskawiczne ciasteczka z cynamonem. Wystarczą 4 składniki
- Mamy przepis na ekspresowe rogaliki z czekoladą na pocieszenie
- Marchewkowe muffinki z kremem. Zrobisz je w 15 minut!
- Dodaj ten składnik do piernika, a efekt cię zadziwi
- Kiedy obchodzimy tłusty czwartek i dlaczego objadamy się pączkami?
- Deser tak pyszny, że palce lizać! Idealny przepis na Światowy Dzień Nutelli
Akcesoria do pieczenia!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie