Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Groch z kapustą

e-mieszkanie.pl
Groch z kapustą
Groch z kapustą e-mieszkanie.pl
Przepis świąteczny. Groch z kapustą.

Składniki:
½ kg kiszonej kapusty,
½ kg białej kapusty,
1 marchewka,
szklanka całego grochu,
cebula,
5-6 pieczarek,
1-2 łyżki oleju,
sól, pieprz, tymianek lub majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób przygotowania:
Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia osączamy go na sicie i gotujemy w osobnym naczyniu, w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto