Faworki - karnawałowe pyszności
Składniki
- 2 szklanki mąki,
- 3 żółtka,
- 3/4 szklanki gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka octu,
- olej lub smalec do smażenia,
- cukier puder do posypania faworków.
Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Cieńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem.
Smacznego.
Zobacz inne przepisy:
Polub nas na FB
Wideo
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera