Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy znacie taką potrawę jak pampuchy? Podajemy sprawdzony przepis

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Pampuchy można jeść z masłem lub posypane cukrem
Pampuchy można jeść z masłem lub posypane cukrem Archiwum Polska Press
Pampuchy mają wiele nazw m.in. to inaczej kluski na parze. Podajemy sprawdzony przepis. Pampuchy można jeść z masłem lub posypane cukrem.

Pampuchy

(KGW Krzeszów Górny)

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 0,5 kg mleka,
  • 10 dag drożdży,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli


Wykonanie:

Zagnieść ciasto ze składników, przykryć i odczekać do wyrośnięcia. Uformować bułeczki większe (pampuchy). Zagotować 0.5 garnka wody w 5 l garnku na to dać ściereczkę zawiązaną na sztywno. Na tym poukładać bułeczki (pampuchy) luźno, bo wyrosną, aby się nie posklejały. Przykryć miską, tylko nie plastikową. Parować 10 min – 20 min aż urosną pampuchy. Wyjąć i jeść z masłem lub posypane cukrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy znacie taką potrawę jak pampuchy? Podajemy sprawdzony przepis - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto