Pampuchy
(KGW Krzeszów Górny)
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 0,5 kg mleka,
- 10 dag drożdży,
- 4 jajka,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli
Wykonanie:
Zagnieść ciasto ze składników, przykryć i odczekać do wyrośnięcia. Uformować bułeczki większe (pampuchy). Zagotować 0.5 garnka wody w 5 l garnku na to dać ściereczkę zawiązaną na sztywno. Na tym poukładać bułeczki (pampuchy) luźno, bo wyrosną, aby się nie posklejały. Przykryć miską, tylko nie plastikową. Parować 10 min – 20 min aż urosną pampuchy. Wyjąć i jeść z masłem lub posypane cukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?