Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukiernicy z Rzeszowa upiekli ponad 2-metrową karpatkę na I festiwal kulinarny "Karpaty na widelcu"

Beata Terczyńska
Beata Terczyńska
Cukiernicy z Miodowej w Rzeszowie upiekli ogromną karpatkę, która zostanie rozkrojona na ponad tysiąc porcji podczas pierwszego w mieście festiwalu kulinarnego "Karpaty na widelcu". Ciasto waży ponad 150 kilogramów i ma średnicę około dwóch metrów.

- Do wykonania karpatki - ciasta idealnego na festiwal o nazwie "Karpaty na widelcu" użyliśmy 60 litrów mleka, pół tysiąca jaj, około 50 kg masła, 8 kg cukru, 25 kg mąki i 35 kg budyniu - mówi Jakub Rak z Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak w Rzeszowie.

Ciasto jest okrągłe. Widnieje na nim napis: Karpaty na widelcu. Wielki widelec na wierzchu wykonany został z masy cukrowej. Karpatka zostanie rozkrojona w sobotę na Rynku na ok. 1200 - 1300 porcji.

Wcześniej cukiernicy poniosą ją na specjalnej drewnianej platformie z uchwytami podczas sobotniego korowodu kucharzy i uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przygotowujących festiwalowe dania. Ten korowód wyruszy w południe spod okolic okrągłej kładki i przejdzie z ul. Grunwaldzkiej na Rynek, gdzie na scenie nastąpi otwarcie imprezy z udziałem Roberta Makłowicza.

Głównym punktem sobotniego programu będzie strefa dań festiwalowych na Rynku, w której za sprzedawane cegiełki (symboliczne 10 zł), będzie można zjeść porcję z festiwalowych dań przygotowanych przez 11 restauracji, uczniów ZSG i Klub Podkarpackich Gastronomów. W menu m.in. kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, proziaki, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Cały dochód z tego przedsięwzięcia będzie przeznaczony na doposażenie ZSG w Rzeszowie i szkolenia dla najzdolniejszych uczniów szkoły, przyszłych kucharzy.

Będzie też pokaz kulinarny Roberta Makłowicza i liczne koncerty na dwóch scenach. Na scenie głównej na Rynku tego dnia wystąpi formacja FANFARA AWANTURA w dwóch odsłonach – jako Prawdziwe Polskie Techno i Turbo Balkan Groove, z kolei na scenie za budynkiem Ratusza przy ul. Słowackiego zobaczymy cztery zespoły ludowe: Zespół Pieśni i Tańca Hyżniacy, Zespół Pieśni i Tańca Karpaty, Zespół Pieśni i Tańca Kompanija oraz Studencki Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej Połoniny.

Drugi dzień festiwalowych atrakcji rozpocznie się nieco później, bo o godz. 14.30. Na Rynku zamiast strefy dań festiwalowych pojawi się kocioł z dziczyzną (na 5 tysięcy litrów!). Na miejscu będzie obecny Jan Kuroń, który przyrządzi swoje danie w formie pokazu na scenie.

Równie bogato zapowiada się „menu muzyczne”. Na scenie głównej zagrają Patryk Mateja z zespołem, Żmije i Haydamaky, na scenie przy ul. Słowackiego natomiast Mobilna Filharmonia, Zespół Pieśni i Tańca Bandoska, Zespół Pieśni i Tańca Resovia Saltans Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Marcin Florczak.

Karpaty na Widelcu to także dwudniowy jarmark produktów regionalnych i rękodzieła. Swoje produkty zaprezentuje ponad 60 wystawców, których stoiska będą rozlokowane na ul. Kościuszki i Grunwaldzkiej.

Festiwalowy akcent pojawi się także w Rzeszowskich Piwnicach – podczas zwiedzania w podziemnej karczmie będzie można degustować regionalne przysmaki, między innymi proziaki, gomółki, dżem z derenia.

Podczas festiwalu odbędzie się także konkurs dla producentów żywności, a najlepszy z nich będzie nagrodzony tytułem „Najlepszy Smak 2022 Karpat na Widelcu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Cukiernicy z Rzeszowa upiekli ponad 2-metrową karpatkę na I festiwal kulinarny "Karpaty na widelcu" - Nowiny

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto