Jak odświeżyć czerstwe pączki?
Najprostszym sposobem na przedłużenie świeżości pączków jest ich zamrożenie. Kilka sztuk może być zachowanych na czarną godzinę i podanych na rodzinny podwieczorek. Jak odświeżyć pączki w piekarniku? Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika (około 170°C) na 6 minut i tyle wystarczy, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Jednak na odmrażaniu nie kończy się kulinarny repertuar sposobów na przedłużenie życia pączka. Przypominamy najciekawsze z nich.
Kliknij w przycisk, aby poznać sposoby na odświeżenie pączków:
Deser z zapiekanych pączków
Pierwszy pomysł na stare pączki to pudding chlebowy, czyli deser z dodatkiem rodzynek, bakalii i ekstraktu waniliowego.
Czerstwe, pokrojone na kawałki pączki zalewa się wcześniej wymienionymi składnikami w naczyniu żaroodpornym i zalewa płynem mleczno-jajecznym. Całość wstawia się do piekarnika i piecze w 180°C. Można podawać na śniadanie lub w ramach słodkiej przekąski.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Typhoon
Typhoon Butelka Do Oliwy Lub Octu 250Ml Seasonings Przezroczysta ...

FoodSaver
Foodsaver Pojemnik do przechowywania próżniowego Fresh 2.0 FFC022X
Zupa mleczna
W dzieciństwie najprostszym posiłkiem podawanym na śniadanie była zupa mleczna. Gdy zostaje nadmiar ciasta drożdżowego, można namoczyć go w zupie mlecznej. Najczęściej takie potrawy podawane były po Wielkanocy, kiedy trzeba było wykorzystać babki drożdżowe. Ten rodzaj zupy mlecznej świetnie smakuje po przyprawieniu szczyptą cynamonu.
Gotuj smacznie i zdrowo!

Kuchenprofi
Kuchenprofi Provence Ceramiczna Brytfanna Czerwona (Ku0712031436)

Staub
Staub Podkładka Drewniana Pod Garnki Z Rdzeniem Magnetycznym 29 X ...
Pączki à la tosty francuskie
Dla miłośników kuchni francuskiej nie lada gratką będzie zrobienie tostów francuskich. Najczęściej przyrządza się je z chałki lub brioszki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać każde słodkie pieczywo, w tym pączki, które chcemy uratować przed zmarnowaniem. Najlepsze będą do tego pączki bez nadzienia. Z pączków z kremem lub konfiturą najlepiej zdjąć warstwę dodatków i zostawić je na później. Samo ciasto drożdżowe należy zanurzyć w mieszaninie mleka, jajka, szczypty gałki muszkatołowej. Namoczone połówki pączka należy usmażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle.
Zatem jeżeli przestrzegacie zasady zero waste lub po prostu nie lubicie marnować jedzenia, to warto wypróbować którąś z prostych metod przywracania świeżości drożdżowym smakołykom.
Może czas na nowy mikser?

Smeg
Smeg SMF02BLEU
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Bosch
Bosch MUM58365
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:tak;Funkcje…

Bosch
Bosch MUM5XW40 + przystawka do lodów MUZ5EB2
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

MPM
MPM Kasia Plus MRK-11 + waga kuchenna MWK-02
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Gastroback
Gastroback 40977
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:mielenie mięsa, ubijan…

Bosch
Bosch MUM58259 + misa MUZ5KR1
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM125 (beżowy) + 5KSMVSA
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię ze sposobami na czerstwe pączki
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie