MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Co dziś na obiad? Mamy propozycję: Pyzy z mięsem

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Polska Press
Sprawdzony przepis na pyzy z mięsem. Można je podawać ze skwarkami i podsmażoną cebulą lub masłem albo sosem grzybowym.

Pyzy z mięsem

Ciasto:

60 dag ziemniaków surowych, mąka, jajko, troszeczkę soli. Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, cebula, ząbek czosnku, 1 mała bułka, przyprawa do mielonego, sól i pieprz. Dodatkowo bułka tarta.

Wykonanie:

Ugotować ziemniaki i przepuścić przez maszynkę lub dobrze wygnieść tłuczkiem. Wystudzić, wyłożyć na stolnicę. Dodać mąkę, jajko, troszeczkę soli i zagnieść szybko ciasto. Składniki na nadzienie wymiesza razem i wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, to dodać troszeczkę bułki tartej. Robić małe pulpeciki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na kawałki o średnicy około 2 cm. Spłaszczyć i do środka każdego kłaść pulpecik. Zlepić dokładnie brzegi i formować kulki. Pyzy wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, gdy się zagotują. Gotować 2-4 minuty, w zależności od wielkości.

Podawać ze skwarkami i podsmażoną cebulą lub masłem albo sosem grzybowym.

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto