MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Polecamy sprawdzony przepis

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Polska Press
Przepis na puszyste ciasto drożdżowe od pań z kół gospodyń wiejskich. - Bardzo smaczne i delikatne - zachwalają panie.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki:
60 dag mąki, 3 żółtka, 0,5 szklanki oleju, 5 dag drożdży, 0,25 litra mleka, 3 łyżki cukru, sól, 5 dag masła, 5 dag cukru, 7 dag mąki

Wykonanie:
Z 5 dag masła, 5 dag cukru i 7 dag mąki zrobić kruszonkę. Z drożdży, 2 łyżek mleka i odrobiny cukru zrobić rozczyn, dodać do pozostałych składników i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie podzielić ciasto na 7 części. Każdą z części rozwałkować na niewielki prostokąt i nałożyć nadzienie np: śliwki, orzechy, skórkę z pomarańczy. Zrobić rulon i ułożyć w tortownicy jeden obok drugiego, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto