Chicken Curry Soup
Czas : 1 godzina
Składniki:
2 pałeczki z udek kurczaka
1 średnia cebula
1/4 białej części pora
3 łyżki oleju
3 łyżki mleczka kokosowego w proszku ( lub pół szklanki mleka kokosowego zamiast pól szklanki bulionu) *
1/2 litra bulionu z kurczaka
1 marchewka
2 ziemniaki
1/6 świeżej czerwonej papryki
1 łyżka maggi
cukier brązowy do smaku
curry do smaku
pieprz mielony do smaku
4-5 liści Kafiru
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
mały plasterek suszonego Galangalu ( lub świeżego imbiru)
szczypta czarnego sezamu
3 szklanki wody
Kolendra lub bazylia do dekoracji
Przygotowane
Umyte pałeczki z udek kurczaka pociąć na plastry ( każdą pałeczkę na 4 ).
Posypać 1 łyżeczkę curry , papryki , szczyptą soli i pieprzu. Skropić łyżką oleju. Wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 10 minut.
W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano kurczaka.
Dorzucić pokrojone cebule i zeszklić.
Zalać bulionem. Wrzucić listki Kafiru i gotować 20 minut.
Obrać marchew i ziemniaki .Umyć ( umyć też por). Pokroić marchew i ziemniaki w dużą kostkę , por w spore kawałki, a paprykę w drobną kosteczkę.
Dorzucić marchew , ziemniaki , galangal , skórkę cytrynową i paprykę świeżą do wywaru i gotować 20 minut.
Dołożyć por. Gotować jeszcze 10 minut.
Dosypać mleczko kokosowe ( lub dolać).Doprawić do smaku curry , papryką, maggi, pieprzem, sokiem z cytryny , cukrem.
Podając posypać szczyptą uprażonych ziaren czarnego sezamu.
* Używam sproszkowane mleczko kokosowe bo gotuję małe porcje i otwieranie nawet małej puszki mleczka było by marnotrawstwem - musiała bym mrozić , a tak po prostu sypię wg potrzeby a reszta spokojnie zostaje na potem.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?