Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Biorę seler naciowy i łączę go z jabłkiem. Tak powstaje najlepsza sałatka z selerem naciowym na przystawkę. Trudno się od niej oderwać

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Lubicie przegryzać seler naciowy? Bez względu czy jesteście smakoszami lub sceptykami tego zielonego warzywa, ta sałatka może stać się waszą ulubienicą. Polecam przepis na sałatkę z selera naciowego z dodatkiem soczystego jabłka. Wykonasz ją w kilka chwil, a z salaterki zniknie jeszcze szybciej.

W skrócie

Domowa sałatka z selera naciowego może przybierać różne odsłony. Często pokrojone warzywa łączy się z kukurydzą konserwową, podsmażonym lub grillowanym kurczakiem, suszoną żurawiną, świeżym ananasem lub ugotowanym na twardo jajkiem. Szczególnie polecam sałatkę będącą krewną popularnej sałatki Waldorf, którą rozpowszechnił szef kuchni hotelu mieszczącego się w Nowym Jorku. Co więcej, można zrobić ją z łatwo dostępnych składników. Poznaj prosty przepis na sałatkę z selera naciowego dla całej rodziny.

W galerii zobaczysz etapy przygotowania sałatki z selera naciowego i jabłka

Widok z góry na sałatkę z selera naciowego i orzechów włoskich w szklanej salaterce
Sałatka z selera naciowego świetnie smakuje z posiekanymi orzechami włoskimi. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania sałatki z selera naciowego. Anna Daniluk

Sałatka z selera naciowego – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 czerwone jabłka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 10 g rodzynek sułtańskich.

Jak zrobić sałatkę z selera naciowego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj jabłka i łodygi selera naciowego. Pokrój je w kostkę.
  2. Następnie rozłup orzechy włoskie lub skorzystaj już z obranych. Podana waga w przepisie obejmuje orzechy po obraniu ze skorupki.
  3. Orzechy włoskie pokrój na większe kawałki.
  4. W szklanej misce połącz pokrojony seler naciowy, jabłka i orzechy włoskie.
  5. W szklance połącz majonez z jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszaj. Możesz także dodać je bezpośrednio do miski ze składnikami sałatki i dokładnie wymieszać.
  6. Rodzynki namocz we wrzątku przez 5 minut, odcedź na metalowym sitku i dodaj do sałatki z selerem naciowym.
  7. Przed podaniem dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Dodatki do sałatki z selera naciowego

Warto wiedzieć, że łodygi selera naciowego doskonale łączą się z ostrym smakiem chrzanu. Łagodność i orzeźwiający smak selera przyjemnie kontrastuje z aromatem chrzany, którego moc nieraz pozwoli oczyścić zatoki. Ponadto sałatka z selerem naciowym świetnie smakuje z uprażonymi orzeszkami ziemnymi. W Stanach Zjednoczonych popularna jest zdrowa przekąska nazywana „mrówkami na patyku”. Pod tym terminem kryje się przysmak złożony z łódeczek selera naciowego wypełnionych masłem orzechowym z ułożonymi na wierzchu rodzynkami, które przypominają wyglądem spacerujące po gałązce mrówki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Biorę seler naciowy i łączę go z jabłkiem. Tak powstaje najlepsza sałatka z selerem naciowym na przystawkę. Trudno się od niej oderwać - Strona Kuchni

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto