Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Banalnie prosty przepis na wilgotny makowiec z jabłkami. Uda się nawet, jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu

Redakcja
Prosty, ale efektowny makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej
Prosty, ale efektowny makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Pieczenie makowca nie musi wiązać się z wielogodzinnym namaczaniem i ucieraniem maku. To ciasto, choć wygląda niezwykle efektownie, jest banalne w wykonaniu. Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej przygotowuje się w dwadzieścia minut. Wystarczy wymieszać kilka składników. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne i zachwyca niebanalnym smakiem.

W skrócie

Uwielbiam wszelkie wariacje na temat makowca, zwłaszcza jeśli można do nich wykorzystać gotową masę makową. Jestem zdania, że należy ułatwiać sobie życie, a z pewnością dotyczy to gotowania i pieczenia. Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej to jeden z moich hitów, podpatrzonych u cioci – rodzinnej specjalistki od wypieków. Kiedy postawiła na stole efektowne ciasto, nie mogłam uwierzyć, że przygotowała je w zaledwie dwadzieścia minut. Resztę zajęło już tylko pieczenie. Poprosiłam o przepis i przekonałam się, że ten makowiec z jabłkami jest banalny w wykonaniu i zawsze się udaje. Zamiast mąki mamy tu dodatek kaszy manny, co jeszcze ułatwia sprawę. Nie ma mowy o zakalcu. Z kolei jabłka sprawiają, że ciasto jest niezwykle wilgotne, po prostu przepyszne.

Makowiec z jabłkami - przepis, który zawsze się udaje

Czas przygotowania: 20 minut
Pieczenie: godzina
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • Puszka masy makowej
  • 4 duże jabłka
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek, orzechów włoskich i migdałów
  • pół szklanki kaszy manny
  • pół kostki masła
  • dwie łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Jak przygotować makowiec z jabłkami z gotowej masy jabłkowej?

  1. Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam na ćwiartki, które starłam na dużych oczkach tarki.
  2. Oddzieliłam białka od żółtek jaj.
  3. Wymieszałam żółtka z masą makową. Dodałam do niej kaszę mannę, proszek do pieczenia i bakalie.
  4. Białka ubiłam na sztywną pianę i również dodałam do masy, stopniowo i delikatnie mieszając.
  5. Masa makowa jest dla mnie na tyle słodka, że nie dodałam już cukru do ciasta, ale możesz je dosłodzić.
  6. Przelałam ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i piekłam niecałą godzinę w 180 stopniach.
  7. Przygotowałam prostą polewę czekoladową: podgrzałam masło z cukrem, dodałam 3 łyżki mleka, a następnie zdjęłam rondelek z ognia i dodałam do polewy kakao. Dokładnie wymieszałam.
  8. Udekorowałam makowiec z jabłkami kleksami polewy czekoladowej.
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Banalnie prosty przepis na wilgotny makowiec z jabłkami. Uda się nawet, jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu - Strona Kuchni

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto