Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Prawdziwy miodownik od promotorki kuchni polskiej. Wypróbuj przepis z miodem lipowym na święta. Staropolskie ciasto nie ma sobie równych

Redakcja
Istotną różnicą między piernikiem a miodownikiem jest sposób wykorzystania korzennych przypraw. W miodowniku bazuje się tylko na naturalnym miodzie.
Istotną różnicą między piernikiem a miodownikiem jest sposób wykorzystania korzennych przypraw. W miodowniku bazuje się tylko na naturalnym miodzie. Magdalena Tomaszewska-Bolałek/Marta Pańczyk
Miodownik to jeden z rodzajów piernika, który można przygotować na Wigilię. Przepis na miodownik pojawiał się już w kuchni staropolskiej. Magdalena Tomaszewska-Bolałek podała recepturę na ciasto, które ma przybliżyć kuchnię polską zagranicznemu czytelnikowi. Zobacz, jak upiec domowy miodownik na świąteczny stół.

W skrócie

Przepis na miodownik w darmowym e-booku „Polski stół” poświęconym historii kuchni polskiej, wierzeniom i obyczajom, które miały na nią wpływ, zaprezentowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, dziennikarka i autorka książek. Zaskakującą przyprawą dodaną do nadzienia miodownika jest tymianek. Zioło w niecodzienny sposób podkreśla słodko-kwaśny smak wiśni lub śliwek. Zachęcamy do skorzystania z domowych powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej.

Miodownik – przepis na święta Bożego Narodzenia

Liczba porcji: na 10 porcji,
Czas przygotowania: 1,5 godziny + 5 godzin chłodzenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto:

  • 320-350 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 duże jajko,
  • 100 g masła,
  • 80 g płynnego miodu lipowego.

Nadzienie miodownika:

  • 600 g wiśni lub śliwek,
  • 70-90 g cukru,
  • 20 ml płynnego miodu,
  • 40-50 g masła,
  • świeża macierzanka lub tymianek.

Jak zrobić miodownik?

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodajemy jajko, masło oraz miód.
  3. Ciasto wyrabiamy, po czym wkładamy na 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.
  5. Przy pomocy noża wykrawamy z kawałków ciasta 3 prostokąty o wymiarach 9 × 21 cm.
  6. Prostokąty z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 18-23 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Po upieczeniu obkrawamy brzegi, tak by powstały prostokątne, równe placki.
  8. Owoce pozbawiamy pestek i kroimy na połówki.
  9. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy owoce.
  10. Kiedy owoce zrobią się miękkie, dodajemy cukier i miód, a następnie smażymy na wolnym ogniu, aż będą miały dość stałą konsystencję.
  11. Jeden ostudzony blat układamy w formie do pieczenia.
  12. Nakładamy na niego warstwę owoców.
  13. Następnie kładziemy kolejny blat i kolejną warstwę owoców. Trzeci blat kładziemy na wierzchu.
  14. Ciasto wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin. Przed podaniem kroimy na kawałki o szerokości 2-3 centymetry.
  15. Wypiek można jeszcze polać dodatkowo odrobiną miodu lub syropu owocowego i przybrać świeżymi ziołami.

Tradycyjne ciasto z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek zaznacza, że zwyczaj pieczenia miodownika sięga już czasów słowiańskich. Słodkie ciasto na bazie miodu służyło do składania ofiary słowiańskiemu bożkowi Światowidowi. Był on bożkiem wojny, obfitości i władcą nieba. Ówczesny miodownik był płaskim, twardym plackiem, który z czasem zyskał bardziej deserową formę. Miodownik był podawany jako prezent dla nowożeńców i można było serwować go gościom weselnym. Podobnie jak piernik, ciasto na miodownik można było przygotować w dniu urodzin córki i przechowywać w chłodnym miejscu aż do dnia wypieku z okazji jej ślubu. Miodownik przekładany jest orzechami włoskimi, masą marcepanową lub domowymi dżemami.

Przepis pochodzi z e-booka „Polski stół”, który udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Publikację „The polish table” można pobrać na bunkatura.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prawdziwy miodownik od promotorki kuchni polskiej. Wypróbuj przepis z miodem lipowym na święta. Staropolskie ciasto nie ma sobie równych - Strona Kuchni

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto