Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Apetyczna zebra. Oto przepis na kulinarny hit lat 90. Dodaj do ciasta gazowany napój, a wypiek będzie zachwycająco puszysty

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak prosto możesz przygotować wyśmienite ciasto zebra. Kliknij galerie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak prosto możesz przygotować wyśmienite ciasto zebra. Kliknij galerie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto zebra zachwyca smakiem, puszystością i wyglądem. W latach 90. gościło niemal w każdym domu. Dziś zdecydowanie warto wrócić do tego niezawodnego i prostego do przygotowania wypieku. Smakuje przepysznie. Co ciekawe, jednym ze składników jest gazowany napój. Sprawdź i wypróbuj przepis na ciasto zebra.

W skrócie:

Ciasto z lat 90. Prosty przepis na kulinarny hit

Mam dla ciebie oryginalny przepis na kultowe ciasto zebra. W latach 90. gościło ono niemal w każdym domu. Przygotowywano je z dodatkiem białej oranżady, która zapewniała wypiekowi odpowiednią wilgotność, smak i puszystość. Jest ona nadal dostępna w sklepie, ale ja obecnie piekę to ciasto, zastępując oranżadę wodą gazowaną. W każdej wersji jest pyszne i bardzo efektowne. Co ważne, przepis jest banalnie prosty. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto zebra

Przepis na ciasto zebra

Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 50 minut
Porcja na: klasyczną tortownicę
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżko do jasnej masy,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka wody gazowanej lub białej oranżady,
  • 1 szklanka cukru (jeśli robisz ciasto na oranżadzie, dodaj niepełną szklankę cukru),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kakao,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić dwukolorowe ciasto zebra?

  1. Rozdziel żółtka od białek.
  2. Białka zacznij ubijać ze szczyptą soli. Po chwili wsypuj stopniowo cukier. Ubij całość na sztywną pianę.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka oraz wanilię.
  4. Wlej olej i wodę gazowaną lub białą oranżadę.
  5. Wsypuj porcjami mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Gotowe ciasto podziel po równo do dwóch misek.
  7. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki pszenne i dokładnie wymieszaj.
  8. Do drugiej dodaj kakao i wymieszaj.
  9. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Na środek nałóż 2 łyżki jasnej masy. Na nią wyłóż 2 łyżki kakaowej masy. Postępuj tak do końca ciasta, nie mieszaj i nie potrząsaj blaszką.
  11. Piecz ciasto ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  12. Gotowe i wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Apetyczna zebra. Oto przepis na kulinarny hit lat 90. Dodaj do ciasta gazowany napój, a wypiek będzie zachwycająco puszysty - Strona Kuchni

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto