Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

12 kwietnia przypada dzień czekolady

Redakcja
Wikipedia.org
Czekolada stała się jednym z najbardziej popularnych rodzajów żywności i jednym z najbardziej pożądanych smaków świata. Dziś obchodzi swoje święto.

Najwcześniejsze świadectwa o uprawie kakao pochodzą z 1100 roku p.n.e. Czekolada znana była już Aztekom, jednak w zupełnie innej formie niż współczesna. Kakao było dodawane do napojów jako tak zwana "gorzka woda" (xocoatl). Był to gorzki, pikantny, spieniony napój, często o aromacie wanilii i chili. Oprócz walorów smakowych, napój skutecznie zwalczał zmęczenie, a to dzięki obecności teobrominy.

Czekolada była także dobrem luksusowym i służyła za środek płatniczy. Z powodzeniem stosowano ją ponadto jako lek na biegunkę. Czekoladowych rozkoszy Europa zaznała dopiero po XVI wieku, a pierwszy dom czekolady powstał w Londynie w 1657 roku.

Czekolada w postaci stałej została wynaleziona w 1847 roku, kiedy odkryto sposób na połączenie czekoladowego masła z cukrem, przez co powstała pierwsza, bardzo zbliżona do tradycyjnej, tabliczka czekolady. Może nie była to ta sama, jaką znamy dzisiaj, jednak był to już wytwór w formie stałej.

Większość używanej dziś czekolady to czekolada mleczna, która oprócz kakao i wanilii zawiera dodatkowo mleko w proszku lub mleko skondensowane. Europejskie przepisy określają minimum 25 proc. suchej masy kakaowej dla tej odmiany. Najlepsze jakościowo mleczne czekolady w swoim składzie mają nie więcej niż 50 proc. kakao.

Czekolada gorzka zawiera przede wszystkim proszek kakaowy i masło kakaowe w różnych proporcjach. Do tej mieszaniny dodaje się cukier i niewielką domieszkę wanilii. Europejskie przepisy określają minimum 70 proc. masy kakaowej. Ciemna czekolada, z wysoką zawartością kakao, jest bogatym źródłem epikatechiny i kwasu galusowego, które uważane są za dobroczynne dla serca. Gorzka czekolada spożywana regularnie i w niewielkich ilościach podobno zmniejsza wystąpienie ataku serca.

Cały artykuł znajdziecie na www.Wiadomosci24.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto