Pizza to bezsprzecznie najpopularniejszy tradycyjny włoski przysmak, którego kulinarna kariera rozpoczęła się w XVIII wieku w Neapolu. Co ciekawe, wcześniej pizza królowała wyłącznie w jadłospisie ubogich, którzy kładli na chlebowym placku to, co akurat mieli. Jak trafiła na salony? Ferdynand I Bourbon i syn króla Neapolu, Ferdynand II, byli fanami pizzy. Ten drugi polecił, aby w pobliżu pałacu postawić piec do jej wypieku.
Pizza domowa - przepis
Jeśli chcesz zrobić domową pizzę i wybierasz się do sklepu, weź pod uwagę nie tylko ser czy bazylię - ważna jest także mąka. Ta najlepsza na pizzę, jest oznaczona symbolem 00. Ma wysoką zawartość glutenu i o bardzo drobną granulacji. Jeśli jej nie znajdziesz, wybierz mąki o symbolach 550 albo 500.
Pizza - składniki
Podajemy składniki na cienkie ciasto na pizzę:
- 4 niepełne szklanki mąki pszennej
- łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- około półtorej szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka - pół łyżeczki cukru
- odrobina oliwy z oliwek
Jak zrobić pizzę?
- Drożdże (w temperaturze pokojowej) rozpuść w ciepłej wody, dodaj cukier i trzy łyżki mąki
- Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia (uwaga, miejsce powinno być ciepłe)
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie i wlewaj do niego stopniowo rozczyn drożdży i resztę wody. Mieszaj składniki, zagarniając kolejne partie mąki.
- Wlej oliwę i połącz całość.
- Gotowe ciasto posmaruj sosem pomidorowym, zostawiając czysty brzeg, rozłóż składniki - co dusza zapragnie (ser, pieczarki, pomidory, wędlinę, oliwki, kukurydzę, boczek, rukola itp.) i posyp je ziołami (bazylia, oregano)
- Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
Partnerzy akcji
SALSO POMODORO
AL CAPONE PIZZERIA
PIZZERIA 105 INOWROCŁAW
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?