Ciasto z orzechami
Składniki:
4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 i 1/2 kostki margaryny,
6 żółtek,
1 mały proszek do pieczenia.
Do przełożenia:
6 białek,
1 szklanka cukru,
1 słoik dżemu w ulubionym smaku lub powideł,
20 dkg łuskanych i posiekanych orzechów włoskich,
1 opakowanie kremu karpatkowego,
100 g wódki,
Polewa:
1 gorzka czekolada
Wykonanie:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na makaron. Jeśli będzie zbyt gęste dolewamy trochę mleka. Dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch równych prostokątnych blach do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy powidła lub dżem.
- Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Wykładamy równo na obydwie blachy ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 - 40 minut.
- Krem karpatkowy wykonujemy według przepisu podanego na opakowanie, wlewamy alkohol, nie jest to konieczne. lecz dla podniesienia smaku możemy krem wzbogacić o wódkę.
Na upieczone pierwsze ciasto po ostygnięciu, nakładamy krem. Przykrywamy drugim plackiem odwracając go uprzednio warstwą orzechową do dołu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy orzechami.
Smacznego.
Polub nas na fb
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?