Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uszka wigilijne

e-mieszkanie.pl
Uszka wigilijne
Uszka wigilijne e-mieszkanie.pl
Przepis świąteczny. Uszka wigilijne

Składniki:
borowiki - 30 dkg,
jajka - 1 szt,
mąka pszenna - 1 kg,
woda gorąca - ¼ szklanki,
cebula - 2 szt,
masło - 5 dkg,
sól - 2 szczypty,
pieprz - 2 szczypty.

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto oraz na farsz do uszek. W dalszej kolejności należy namoczyć grzyby - borowiki suszone w letniej wodzie na okres kilku godzin - najlepiej zrobić to na noc. Następnie należy ugotować grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić je i zmielić przez maszynkę o drobnych otworach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym należy ją zeszklić wraz z borowikami na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie robimy ciasto na uszka, takie jak na ciasto pierogowe, wsypujemy mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, szczyptę soli i zarabiamy delikatne i jednolite ciasto. Dodajemy małą ilość gorącej wody i wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy kółeczka za pomocą małej literatki. Na wycięte kółeczka nakładamy łyżeczką farsz. Sklejamy podobnie jak pierogi z tym, że oba końce łączymy ze sobą. Gotowe uszka gotujemy przez ok. 7- 8 minut po wypłynięciu na powierzchnię garnka. Podawać z czerwonym barszczem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto