Pączek w liczbach:
- Średnio jeden pączek ma od 200 do 350 kalorii
- w Tłusty Czwartek w Polsce zjada się ok. 100 mln pączków
- W Tłusty Czwartek przeciętny Polak zjada 2,5 pączka
- Jeden pączek waży ok. 80 g
- W jednym pączki znajduje się ponad 12 g tłuszczu
Tak spalisz pączka:
-Biegaj przez 30 minut
-Uprawiaj fitness przez 30 minut
-Jedź na rolkach przez 30 minut
-Prasuj przez dwie godziny
-Zmywaj naczynia przez dwie godziny
-Spaceruj aktywnie przez godzinę
-Sprzątaj mieszkanie przez godzinę
-Graj w siatkówkę pół godziny
Historia pączka:
Pączka wbrew powszechnej opinii nie wymyślono w Polsce. Nie wiadomo jednak dokładnie kiedy i gdzie usmażono pierwszego pączka. Jedni sądzą, że było to na Bliskim Wschodzie. Inni szukają korzeni pączków w Starożytnym Rzymie, gdzie te smakołyki miały królować na stole podczas hucznych zabaw. W Polsce pierwsze pączki były smażone na smalcu i nadziewane słoniną. Słodką postać przybrały w XVI wieku.
Pączki za granicą
W innych krajach pączki różnią się nieco od polskich. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu np. smaży się je tylko kilkadziesiąt sekund, dzięki temu tłuszcz nie wsiąka do środka. W ten sposób są smażone Berliner Pfannkuchen, mniej tłuste pączki niemieckie. W Portugalii nazywają się Bolas de Berlim, a we Francji Boule de Berlin. Rosyjskie pączki to poncziki.W Amerykańskie doughnuts znane są jako ciastka z dziurką w środku. W Wielkiej Brytanii pączki są mniej popularne i jeśli są dostępne, to w formie zbliżonej do pączków znanych z Polski lub amerykańskich doughnuts.
Przepis na pączki domowe z marmoladą:
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
15 dag cukru
10 żółtek
0,5 l mleka
1,5 l oleju
2 łyżki masła (ew. margaryny)
kieliszek spirytusu ew. octu
marmolada
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ćwiartce mleka, ze szczyptą cukru i trzema łyżkami mąki. Przykrywamy rozczyn i odstawiamy na około 10 min. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże, wlewamy resztę mleka i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy spirytus i chwilę wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość.
Formowanie pączków:
Natłuszczonymi palcami urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy marmoladę i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką.
Wlewamy do rondla olej, na którym będziemy smażyć pączki i podgrzewamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.
Smażenie:
Bierzemy pączka do ręki strząsając mąkę. Kładziemy na powierzchni oleju do góry dnem. Przykrywamy garnek pokrywką i smażymy około 2,5 min.
Następnie odkrywamy, pączki odwracamy na drugą stronę i smażymy bez przykrycia 2,5 min. Wyjmujemy na papierowe ręczniki lub serwetki do odsączenia tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Smacznego!
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?