18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie
Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Racuchy robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane.

Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie

Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu jabłka i kilka kiwi.

Czas : 30 minut

Składniki:
1 szklanka kwaśnej śmietany
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 łyżka cukru waniliowego
2 duże jabłka
2 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka suszonej otartej skórki pomarańczowej
1 Badian ( anyż gwiaździsty
8 goździków
4 pełne łyżki miodu
olej do smażenia

Przygotowane
Wymieszać jajka , śmietanę , mąkę, szczyptę kurkumy, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i pomarańczową .
Jabłka przekroić , usunąć gniazda nasienne.
Odkroić 1/4 jednego jabłka i odłożyć zalane zakwaszoną wodą by nie ściemniało.
Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ( ucieram tak że skórka zostaje dla tego nie obieram bo tak łatwiej trzeć ). Odcisnąć dokładnie pozostawiając sok.
Dodać utarte jabłka do ciasta i wymieszać .
Obrać kiwi i pokroić w plasterki.
Pokroić w bardzo cienkie plasterki odkrojoną ćwiartkę jabłka.
Miód włożyć na średnią patelnię - dolać połowę soku z jabłek, badian, goździki i odgrzać by zrobił się korzenny sos miodowo-karmelowy.
Na sos kłaść najpierw plasterki jabłka na sos i karmelizować - zdjąć z patelni, włożyć plasterki kiwi i podgrzewać chwilę. Zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać resztę soku jabłkowego i chwilę gotować.
Na dużej patelni rozgrzać olej . Łyżką kłaść na gorący olej porcje ciasta . Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony.
Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż do wyczerpania ciasta .
Podawać obkładając plasterkami kiwi i jabłka i polewając sosem karmelowym.

* Z tej porcji wychodzi 20- 22 racuchy.
** Można podać dodatkowo bitą śmietanę ( robię z 30 % lekko osłodzonej cukrem pudrem).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto