Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przygotuj elegancki stół na święta

Teraz Rzeszów
Teraz Rzeszów
Kurczaki, bazie, kolorowe pisanki i gałązki bukszpanu - to akcenty, bez których nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Jak wyeksponować je na świątecznym stole, unikając kiczu, radzą eksperci z Grand Hotelu Rzeszów.

Minimalnie, czyli elegancko
Jeśli chcemy, żeby nas stół wyglądał odświętnie i elegancko postawmy na minimalizm. – Często przesadzamy ze zbyt dużą liczbą dodatków, rozsianych po całym stole. Ja jestem zwolennikiem im mniej, tym lepiej, dlatego postawiłbym na jeden, centralny akcent w postaci wazonu ze świeżymi kwiatami – mówi Dominik Chrapek, kierownik gastronomii Grand Hotelu.
Akcent na kwiaty
W wazonie mogą znaleźć się typowo wiosenne żonkile lub obfitujące w zielone łodygi tulipany. Można dołożyć do nich tak lubiane przez dzieci bazie. Zwolennicy kwiatów w doniczkach powinni pamiętać o osłonkach. Jeśli nie mamy takich z porcelany, wystarczy przewiązać doniczkę ozdobną tasiemką. Dobrym uzupełnieniem takiej dekoracji będzie rzeżucha, samodzielnie wysiana w naczynkach o dowolnym kształcie. Na wierzch można położyć żółte kurczaczki, drobne baranki lub czekoladowe pisanki.
Przy tak kolorowych dodatkach postawmy na biały, gładki obrus. Ostatni trend dekoratorów to tzw. bieżnik, czyli podłużny kawałek materiału, którym przepasana jest część stołu. – Idealnie nadaje się do tego fizelina lub organza. Są dostępne w wielu kolorach, również tych wiosennych i bez problemu kupimy je w sklepach florystycznych. Można też pokusić się o uczycie bieżnika np. z bawełny – dodaje Chrapek.
Serwetki tylko z materiału
Kolejny ważny element to serwetki. Jeśli chcemy podjąć naszych gości po królewsku, wykluczone są te papierowe. Wykrochmalone serwety z bawełny dodadzą wielkanocnemu śniadaniu wytworności i będą doskonałą ozdobą. W dodatku przy ich składaniu wcale nie trzeba się napracować - wystarczy zwinąć w rulon i przewiązać kokardką.
Dominik Chrapek, kierownik gastronomii Grand Hotelu
Jakie błędy popełniamy podczas rodzinnych spotkań?Najczęściej sięgamy po talerz znajdujący się po naszej prawej zamiast po lewej stronie lub bierzemy sztućce w odwrotnej kolejności, czyli od wewnętrznej. Do tego dochodzi sposób jedzenia bułek. Wiele osób kroi je nożem. Tymczasem powinno się odrywać niewielkie kawałki, smarować masłem i od razu jeść tak, żeby nie zostawiać nadgryzionych fragmentów na talerzu.
***
Kieliszek do czerwonego i białego wina (wyższa stopa, mniejszy kielich) oraz goblet do wody (może zastąpić go wąska, wyższa szklanka) ustawiamy zawsze nad nożem do dania głównego. Sztućce układamy w takiej kolejności, w jakiej będą używane, zaczynając od zewnętrznej. Ostrza noży powinny być zwrócone w stronę talerza. Sztućce deserowe kładziemy nad talerzem do dania głównego: rączka łyżeczki zawsze skierowana jest w prawą, a widelca w lewą stronę. Talerz na pieczywo powinien być po lewej stronie siedzącego, a nożyk do masła po prawej stronie talerzyka. Wszystkie sztućce muszą być idealnie wypolerowane. Niedopuszczalne są jakiekolwiek zacieki i plamki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przygotuj elegancki stół na święta - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto