Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na pączki i faworki. Jak samemu zrobić pyszności na tłusty czwartek?

baw
Przepisy na pączki i faworki. Pączki

Składniki:
8 żółtek
10 dag drożdży
1/4 l mleka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 kg mąki
szczypta soli
olejek śmietankowy/pomarańczowy
1 łyżka octu lub spirytusu
smalec lub olej
do posypania cukier puder
pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku)

Wykonanie:
Cukier i drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem do roztopienia i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać resztę mąki, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet lub spirytus.

Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).

W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zjadamy. 

Czytaj także: Te pączki jadł sam Piłsudski. Od 90 lat powstają tutaj najlepsze rarytasy w Warszawie
Przepisy na pączki i faworki. Pączki Składniki: 8 żółtek 10 dag drożdży 1/4 l mleka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 kg mąki szczypta soli olejek śmietankowy/pomarańczowy 1 łyżka octu lub spirytusu smalec lub olej do posypania cukier puder pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku) Wykonanie: Cukier i drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem do roztopienia i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać resztę mąki, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką). W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zjadamy. Czytaj także: Te pączki jadł sam Piłsudski. Od 90 lat powstają tutaj najlepsze rarytasy w Warszawie Polskapresse
Robiliście już samodzielnie pączki albo faworki? Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Już niedługo tłusty czwartek, dlatego warto zmierzyć się z tym kulinarnym wyzwaniem. Lepszego pretekstu nie znajdziecie. Mamy dla was wypróbowane przepisy na pączki i faworki. Powodzenia.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto