Składniki:
2, 5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukry pudru,
2 duże łyżki miodu (roztopionego),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3 łyżeczki przyprawy do pierników,
1 jajko,
5 łyżek masła,
3 łyżeczki soku z pomarańczy,
skóra z 1 pomarańczy.
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy na idealnie gładkie ciasto, stolnice posypujemy mąką,wykrawamy pierniki; na blachę kładziemy papier, a na nim pierniki, pieczemy ok 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, polewamy czekolada lub lukrem,orzechami, wg uznania ..
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?