Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pączek na szczęście w Tłusty Czwartek

Ewa Piątek
Ewa Piątek
Tłusty Czwartek, czyli według kalendarza chrześcijańskiego ostatni czwartek przez Wielkim Postem, to dzień, w którym dozwolone, a nawet wskazane, jest obżarstwo.

Tłusty Czwartek jest świętem ruchomym, w tym roku obchodzimy je 19 lutego. Do tradycyjnych przysmaków Tłustego Czwartku należą pączki i faworki, zwane też chrustem.

Pączki na słono
Pączki były spożywane już w starożytnym Rzymie, w czasie karnawału, wraz z innymi tłustymi potrawami. W Polsce pączki pojawiły się w XVII wieku i na początku nie były one słodkie, lecz pieczone z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną i podsmażane na smalcu.

W XVIII wieku pamiętnikarz Jędrzej Kitowicz opisywał, jak powinien zachowywać się doskonały pączek – powinien on być "tak pulchny, tak lekki, że po ściśnięciu go ręką znów się rozciągnął do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska".

Słodkość na szczęście
Dzisiejsze pączki podobno najlepiej smakują jeszcze na ciepło. Ważą ok. 50 g i mają ok. 200 kalorii. Nadziewane są najczęściej marmoladą, ale także budyniem, serem, likierem, a nawet bitą śmietaną. Dawniej w niektóre z pączków wkładano migdały lub orzechy i wierzono, że tego, który zje takiego pączka, spotka szczęście.

Dziś mówi się, że kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, będzie miał pecha przez cały rok. Polacy chętnie korzystają z tego przesądu, średnio zjadając tego dnia 2,5 pączka. Modne jest też przesyłanie pączków wirtualnych.


Przepis na pączki

Składniki na około 25 pączków:
50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 200 ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do smażenia (smalec, margaryna), powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny, ew. łyżka spirytusu.

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć, roztopić masło, a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie zmieszać rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2 cm. Szklanką wykrawać kółka, na jedno kółko położyć dżem, konfiturę lub powidła, drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kłaść na stolnicy oprószonej mąką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzać dużo tłuszczu (tak, żeby ciasto w nim pływało) i smażyć w nim pączki, po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjąć i odłożyć na bibułę, aby odciekł z nich tłuszcz. Posypać cukrem pudrem i... pączki gotowe! Smacznego!

/przepis ze strony halloween.friko.net/

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto