Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Odżywianie a DNA. Warsztaty z dietetykiem A.Piskałą w Rzeszowie

Katarzyna
123rf
Setki godzin spędzonych na siłowni, dieta, liczne wyrzeczenia, a zadowalającego efektu w dalszym ciągu nie widać? Okazuje się, że problem braku oczekiwanych rezultatów może mieć swoje podłoże w naszych genach. W sobotę w Rzeszowie opowie o tym najlepszy polski dietetyk specjalizujący się w wykorzystaniu badań nutrigenetycznych w dietetyce.

Codzienny rygor, konsekwencja w utrzymywaniu diety, zdrowe produkty oraz odpowiednia ilość ruchu, a waga ani drgnie. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź znajduje się w naszych genach. To właśnie w kodzie DNA zapisana jest informacja, co jest dla nas dobre, a czego powinniśmy unikać.

- Kiedy w drugiej połowie ubiegłego wieku dokonano rozszyfrowania kodu DNA, nikt pewnie nie przypuszczał, jak dużo to odkrycie zmieni. – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk, właścicielka Instytutu Nutrition Lab. – Do tej pory badania nad kodem genetycznym znalazły swoje zastosowanie praktycznie we wszystkich obszarach nauki. Również w dietetyce. Dzięki połączeniu wiedzy z zakresu odżywiania i genetyki, uczeni odkryli w jaki sposób można m.in. skutecznie walczyć z nadwagą. – dodaje. Dzieje się tak dlatego, że w kodzie DNA zaszyfrowana jest dokładna „instrukcja obsługi” naszego organizmu. To on określa jaki sposób odżywiania jest optymalny dla utrzymania właściwej wagi ciała, jakich produktów powinniśmy unikać, jakie mamy predyspozycje do efektu jo-jo, a także w jaki sposób przebiega w naszym organizmie metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów. Jak się jednak okazuje, po przeprowadzeniu testów możemy dowiedzieć się również m.in. jakie badania powinniśmy regularnie wykonywać, jak często podejmować aktywność fizyczną, a nawet jakie czynniki wpływają na nasze emocje i zachowania.

Odpowiednia dieta może uchronić dziecko przed wieloma schorzeniami. Z testów można dowiedzieć się również czy dana osoba ma odpowiednie predyspozycje do uprawiania określonej dyscypliny sportu, czy może w przyszłości zostać profesjonalnym biegaczem, pływakiem lub piłkarzem.

Pod okiem eksperta

Walka z nadwagą nie musi oznaczać rezygnacji ze wszystkiego co lubimy. Nasz problem może tkwić w zaledwie kilku składnikach, które powodują, że nie możemy osiągnąć zadowalającej wagi. Te oraz inne zagadnienia dotyczące związku pomiędzy odżywianiem a DNA poruszy podczas spotkania Agnieszka Piskała, zaliczająca się do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera.

Spotkanie obędzie się w sobotę 30 września w Hotelu Prezydenckim w Rzeszowie. Udział w warsztatach jest bezpłatny, jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc organizatorzy proszą o rejestrację online (http://bit.ly/principatus-rejestracja). W trakcie wydarzenia wszyscy chętni będą mogli odbyć bezpłatną konsultację dietetyczną połączoną z badaniem składu masy ciała, otrzymają również rabaty i upominki ufundowane przez partnerów spotkania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Odżywianie a DNA. Warsztaty z dietetykiem A.Piskałą w Rzeszowie - Rzeszów Nasze Miasto

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto