Przepis na róże karnawałowe
Składniki:
1/2 kg mąki,
4 łyżki gęstej śmietany,
6 żółtek,
4 łyżki wody,
4 łyżki spirytusu,
10 dag masła,
szczypta soli i szczypta cukru.
Róże karnawałowe wykonanie
Połączyć składniki, wyrabiać ciasto wałkiem około 20 minut (bić wałkiem żeby powstały pęcherzyki powietrza). Po wyrobieniu odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Wycinamy trzy kółka: szklanka, literatka i kieliszkiem i nakładamy według wielkości (od największego do najmniejszego). Każdy krążek nacinamy w 4-5 miejscach. Dokładnie zlepiamy i smażymy na głębokim tłuszczu różą do dołu (odwrotnie aniżeli złożone). Odwracamy i odsączmy na ręczniku. Ostudzone dekorujemy cukrem pudrem, a na środek dajemy wisienkę albo odrobinę marmolady.
CZYTAJ TEŻ W NASZYM MIEŚCIE:
W Rzeszowie można trenować akrobatykę... powietrzną
Trwa przebudowa dworca lokalnego w Rzeszowie [ZDJĘCIA, WIZUALIZACJE]
Moda, biżuteria, jedzenie, gadżety. Targi ślubne w Jasionce
Nieco śniegu i w każdym blokowisku można dostrzec trochę magii
Z Jasionki polecimy do ciepłych krajów. Sprawdź gdzie!
Przesądy studniówkowe [QUIZ]
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?