Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadziewajmy pączki przed smażeniem

gonzo19
gonzo19
Dziś tłusty czwartek. Specjalnie dla czytelników MM-ki Radosław Wisiński z Pracowni Cukierniczej na Ursynowie zdradza sekrety robienia dobrych pączków.

Byliśmy z kamerą w Pracowni Cukierniczej przy ul. Maltańskiej, aby osobiście zobaczyć w jaki sposób robi się pączki.

Metod jest wiele, ale właściciel cukierni Radosław Wisiński podkreśla, że najważniejsze to używanie naturalnych składników.

– Przygotowujemy rozczyn. Ciasto jest ręcznie odbijane, ważone. Potem ręcznie zawijamy nadzienie w pączkach. Nadziewamy przed smażeniem, a nie po – wylicza cukiernik.

Dodaje, że najlepszy do smażenia jest tradycyjny smalec, a do ciasta nie powinno się dodawać spulchniaczy.

Dziś tłusty czwartek. Cukiernie w całym kraju przygotowują tysiące pączków.

– Zaczęliśmy w środę po południu. Zrobimy od 30 do 50 tys. pączków. Mamy już zamówienia – podkreśla Wisiński.

Przepis na pączki

Składniki:
8 żółtek
10 dag drożdży
1/4 l mleka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 kg mąki
szczypta soli
olejek śmietankowy/pomarańczowy
1 łyżka octu lub spirytusu
smalec lub olej
do posypania cukier puder
pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku)
Wykonanie:
Cukier i drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem do roztopienia i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać resztę mąki, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet lub spirytus.

Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).

W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.



Zobacz również:
Tłusty Czwartek: przepis na pączki
Tłusty Czwartek: przepis na faworki
Pączek jest jak Marilyn Monroe
Tłusty czwartek: warszawiacy objadają się pączkami
Tłusty Czwartek: przepis na oponki
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto