Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła/margaryny,
- 5 jajek,
- 3 łyżki cukru (do ciasta) i 1 szklanka cukru (do białek),
- opakowanie cukru waniliowego (16g),
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok 35 śliwek węgierek,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie
Mąkę pszenną siekamy z masłem/margaryną. Dodajemy żółtka ( białka oddzielamy do osobnego naczynia), cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą cześć, również owiniętą folią spożywczą chowamy do lodówki.
Myjemy śliwki, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Białka ubijamy z cukrem. Gdy beza będzie już gęstnieć dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i ubijamy na sztywno.
Ciasto (z lodówki) wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tartą i układamy połówki śliwek ( tak jak na zdjęciu w galerii). Na wierzchu delikatnie kładziemy pianę z białek i ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach.
Zobacz także inna nasze przepisy:
Ciasto z jabłkami i kremem
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z czarnej fasoli
Sałatka z arbuzem i fetą
Ciasteczka maślane
Karkówka z grilla
Blok czekoladowy
Tort z truskawkami
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?