Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić pączki na tłusty czwartek? Przepisy i porady [WIDEO]

Krzysztof Żyła
Pączki na tłusty czwartek. Jak zrobić pączki? Przepisy i porady
Pączki na tłusty czwartek. Jak zrobić pączki? Przepisy i porady archiwum Polskapresse
W tłusty czwartek nie można obejść się bez pączków i faworków, symbolicznych przysmaków ostatniego czwartku przed wielkim postem. Na naszych stronach znajdziecie przepisy i porady jak samemu przygotować pyszne pączki.

Przepis na pączki. Sprawdź, jak zrobić pączki na tłusty czwartek

Tak zwany "tłusty czwartek" to w chrześcijańskiej tradycji ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako "zapusty". Tłusty czwartek rozpoczyna więc także ostatni tydzień karnawału.

Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano alkoholem.

Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – nie będzie mu się wiodło wie mu się wiodło. W 2015 roku tłusty czwartek wypada 12 lutego.

Przepis na domowe pączki

Składniki ciasta drożdżowego:
- 0,5 l mleka
- 150 g drożdży
- 300 g cukru
- 300 g tłuszczu
- 8 jaj
- 3 do 4 kg mąki

Wykonanie:
Do naczynia wlewamy mleko o temperaturze 30/40 stopni Celsjusza, dodajemy 20 proc. cukru, przewidzianego w przepisie. Mieszamy, następnie dodajemy drożdże i wszystko razem dobrze wyrabiamy.

Później dosypujemy mąki, aby uzyskać masę konsystencji gęstej śmietany, przykrywamy naczynie dowolnym materiałem (np. w kuchenną ścierką).

Naczynie wstawiamy w ciepłe miejsce celem wyrośnięcia. Wyrośnięta masa musi potroić swoją objętość. Do wyrośniętej masy dodajemy po cukier, jaja, tłuszcz i mąkę. Wyrabiamy z tego ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.

Zaraz po wyrośnięciu, ciasto należy dokładnie wymieszać i można formować z tego pączki. Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu o temperaturze 180 stopni Celsjusza, po wysmażeniu nabijamy marmoladą.

Na wierzch można polać lukier bądź też posypać cukier puder.

Jak zrobić pączki? Zobacz wideo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warminskomazurskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto