Rzeszowski zakład istnieje od 1926 roku. Na początku zajmował się produkcją słodyczy pod szyldem Fabryki Cukierków „Alima”, w latach 50. ubiegłego wieku przestawiono się jednak na wytwarzanie przetworów owocowo-warzywnych. W 1968 roku rozpoczęto produkcję soczków Bobo Frut. „Alima” jako jedna z pierwszych fabryk w Polsce została sprywatyzowana. W 1992 roku została przejęta przez Gerber, który następnie dołączył do firmy Nestlé w 2007 r.
Obecnie zakład składa się z 6 hal i zatrudnia około 400 osób. Codziennie wytwarzanych jest tam prawie 90 ton produktów dla niemowląt i dzieci. W tym roku fabryka zainwestowała 10 mln zł w stworzenie nowej linii produkcyjnej, z której schodzi najnowszy produkt – deserki owocowe w tubkach.
– Dzięki tej inwestycji zatrudniliśmy dodatkowych 60 osób. Tubki trafiły do sprzedaży z początkiem lipca. Od tego czasu wyprodukowaliśmy już 5,5 mln sztuk tego produktu, a koniec roku planujemy zamknąć z wynikiem 10 mln sztuk – mówi Paweł Miłkowski, Dyrektor Zakładu Nestlé Polska S.A. Oddział w Rzeszowie.
Przy zakładzie działa też obecnie m.in. jedno z najnowocześniejszych w Polsce i Europie laboratoriów: Centrum Badawczo – Rozwojowe.
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?