Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek - zrób pączki [przepisy]

Marta Konkol
Marta Konkol
Przed nami tłusty czwartek - jedyny taki dzień w roku, kiedy nie ...
Przed nami tłusty czwartek - jedyny taki dzień w roku, kiedy nie ... sxc.hu
Tłusty czwartek - jedyny taki dzień w roku, kiedy nie powinniśmy sobie odmawiać słodyczy. Tego dnia wśród wszystkich słodkości od lat króluje pączek.


Na tłusty czwartek - faworki! [przepis]


Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień, w którym zjedzonych pączków nikt nie musi liczyć. Drożdżowe, twarogowe, z dziurką lub z nadzieniem - im słodsze, tym lepiej.

Jeśli na co dzień pączki kupujemy w cukierni, to może warto raz w roku spróbować własnego wyrobu? Proponujemy przepisy na dwa rodzaje pysznych ciastek.

Zachęcamy też do dzielenia się Waszymi sposobami na udane pączki!

Pączki z nadzieniem

Składniki:

- 1 kg mąki
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki tłuszczu
- 50 g drożdży
- 2 szklanki mleka, sól
- 2 łyżki spirytusu
cukier waniliowy
konfitury lub marmolada do nadzienia

Jak zrobić:

Podgrzewamy mleko. Robimy rozczyn z drożdży, połowy szklanki mleka i łyżki mąki. Na parze ubijamy jajka z cukrem. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodajemy go do mąki. Dodajemy też ubite jajka, trochę soli, resztę mleka i wyrabiamy ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz, spirytus i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy, żeby wyrosło. Formujemy pączki.

Rozgrzewamy tłuszcz w płaskim rondlu i smażymy pączki. Gdy zrumienią się z jednej strony, przewracamy je. Łyżką cedzakową wykładamy na talerz. Na koniec obtaczamy w cukrze pudrze i gotowe!



Pączki twarogowe "oponki"

Składniki:

- 500 g sera twarogowego
- 2 jajka
- 1 łyżka tłuszczu
- 3-4 szklanki mąki (zależy od wilgotności)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i tłuszczem, dodajemy zmielony twaróg, sok z cytryny i jajka. Łączymy wszystko razem, zagniatamy ciasto i wałkujemy je na grubość 1/2 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a po środku każdego z nich kieliszkiem wykrawamy dziurkę. Podobnie, jak poprzednie pączki, smażymy z obu stron i gotowe posypujemy cukrem pudrem.


Zobacz też:

Gomor w Estradzie

Pokaz kotów
Inscenizacja - Markum
Morsy w Pieckach
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto