Mleko z lokalnej mleczarni, masło zamiast margaryny, a także orzechy i miód od zaprzyjaźnionych dostawców i co najważniejsze: domowa receptura - to sekret lubianej przez rzeszowian kawiarni i restauracji "Niebieskie migdały" na niesłabnącą popularność.
Ciasta świąteczne w tej cukierni kosztują od 29 do 33 zł za kilogram. Nowością są ciasta bezglutenowe: makowiec z olejkiem migdałowym, bakaliami na mandarynkowym spodzie, sernik z pianką z bitej śmietany, jabłek i brzoskwiń oraz z adwokatowym kremem. Połączeniem tradycji z nowoczesnością jest też sernik na podstawie z piernika z masą orzechową, pieczony dłużej, w niskiej temperaturze, rolada makowa z musem czekoladowym i wiśniami z wiśniówki oraz sernik smażony.
Jak powstaje? - Masę serową z dodatkiem jajek i cukru gotujemy i przekładamy nią ucierane ciasto cytrynowe, na wierzch wylewamy galaretkę wiśniową z wiśniami - opowiada Marzena Sipowicz. - Z kolei pierniki przygotowujemy według staropolskich receptur, a ciasto leżakuje kilka tygodni.
Hity cukierni w Rzeszowie
Nowości nie brakuje też w cukierni "U Raka" przy ul. Miodowej w Rzeszowie. Tu ciasta będzie można kupić 22 i 23 grudnia. Ceny, w zależności od rodzaju ciasta ,wynoszą od 25 do 28 zł.
Wśród nich króluje tort prezydencki. Składa się z trzech blatów czekolady, pieczonych nie na kakao, ale na prawdziwej czekoladzie, przekładanych chrupiącą wkładką z kremem orzechowym z mandarynkami i polany musem pomarańczowym. Sporo fanów ma też torcik grecki z blatów bakaliowych, przekładany białym kremem i gruszkami oraz lekki torcik tropikalny na bazie musów owocowych o posmaku wanilii z marakują.
Rzeszowianie lubią także tradycyjne ciasta
- A wśród tradycyjnych ciast bardzo lubiany jest piernik przekładany kremem kajmakowym i powidłami śliwkowymi - opowiada Jakub Rak.
W cukierni "Santos" w Rzeszowie ciasta kupuje się na porcje w cenie 25-27 zł za duży, prostokątny kawałek. W ofercie jest m.in. sernik z rosą, wiśniowy mazurek oraz ciasto mandarynkowe. W restauracji Oranżeria w hotelu Rzeszów zamawiający najczęściej wybierają serniki, miodowniki, makowce, pierniki, jabłeczniki. Kupują zwykle mieszankę różnych ciast, Kilogram kosztuje tu ok. 35-45 zł.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?