Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukiernie w Rzeszowie na Święta oferują połączenie tradycji z nowoczesnością

Anna Janik
Podczas świąt na naszych stołach nie zabraknie tradycyjnych ciast.
Podczas świąt na naszych stołach nie zabraknie tradycyjnych ciast. 123rf.com
Ciasta to dziś najczęściej zamawiany element bożonarodzeniowych kulinariów. Rzeszowianie nadal lubią tradycyjne smaki, ale w nowoczesnym wydaniu. Cukiernie w Rzeszowie starają się sprostać tym wymaganiom.

Mleko z lokalnej mleczarni, masło zamiast margaryny, a także orzechy i miód od zaprzyjaźnionych dostawców i co najważniejsze: domowa receptura - to sekret lubianej przez rzeszowian kawiarni i restauracji "Niebieskie migdały" na niesłabnącą popularność.

Ciasta świąteczne w tej cukierni kosztują od 29 do 33 zł za kilogram. Nowością są ciasta bezglutenowe: makowiec z olejkiem migdałowym, bakaliami na mandarynkowym spodzie, sernik z pianką z bitej śmietany, jabłek i brzoskwiń oraz z adwokatowym kremem. Połączeniem tradycji z nowoczesnością jest też sernik na podstawie z piernika z masą orzechową, pieczony dłużej, w niskiej temperaturze, rolada makowa z musem czekoladowym i wiśniami z wiśniówki oraz sernik smażony.

Jak powstaje? - Masę serową z dodatkiem jajek i cukru gotujemy i przekładamy nią ucierane ciasto cytrynowe, na wierzch wylewamy galaretkę wiśniową z wiśniami - opowiada Marzena Sipowicz. - Z kolei pierniki przygotowujemy według staropolskich receptur, a ciasto leżakuje kilka tygodni.

Hity cukierni w Rzeszowie

Nowości nie brakuje też w cukierni "U Raka" przy ul. Miodowej w Rzeszowie. Tu ciasta będzie można kupić 22 i 23 grudnia. Ceny, w zależności od rodzaju ciasta ,wynoszą od 25 do 28 zł.

Wśród nich króluje tort prezydencki. Składa się z trzech blatów czekolady, pieczonych nie na kakao, ale na prawdziwej czekoladzie, przekładanych chrupiącą wkładką z kremem orzechowym z mandarynkami i polany musem pomarańczowym. Sporo fanów ma też torcik grecki z blatów bakaliowych, przekładany białym kremem i gruszkami oraz lekki torcik tropikalny na bazie musów owocowych o posmaku wanilii z marakują.

Rzeszowianie lubią także tradycyjne ciasta

- A wśród tradycyjnych ciast bardzo lubiany jest piernik przekładany kremem kajmakowym i powidłami śliwkowymi - opowiada Jakub Rak.

W cukierni "Santos" w Rzeszowie ciasta kupuje się na porcje w cenie 25-27 zł za duży, prostokątny kawałek. W ofercie jest m.in. sernik z rosą, wiśniowy mazurek oraz ciasto mandarynkowe. W restauracji Oranżeria w hotelu Rzeszów zamawiający najczęściej wybierają serniki, miodowniki, makowce, pierniki, jabłeczniki. Kupują zwykle mieszankę różnych ciast, Kilogram kosztuje tu ok. 35-45 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto