18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto z rabarbarem. Niesamowity PRZEPIS Remigiusza Rączki na ciasto rabarbarowe

KAG
Ciasto z rabarbarem w maju to rozkosz dla podniebienia. Pyszne, wiosenne ciasto z rabarbarem podane na wiosennym pikniku to strzał w dziesiątek. Zastanawiacie się jakie ciasto z rabarbarem jest najlepsze? Jaki przepis wybrać, aby otrzymać smaczne ciasto rabarbarowe? Zajrzyjcie tutaj, i znajdźcie przepisy na ciasto z rabarbarem. CIASTO Z RABARBAREM – PRZEPIS

Ciasto z rabarbarem. Niesamowity PRZEPIS

Istnieje wiele przepisów na ciasto z rabarbarem. Jedne posypane cukrem pudrem inne z kruszonka, przyrządzone z ciasta drożdżowego lub ucieranego. Lekko kwaskowate ciasto rabarbarowe to przysmak popularny nie tylko na Śląsku.

- Ciast z rabarbarem jest bardzo dużo, są przyrządzane z ciasta drożdżowego oraz ucieranego. Mnie szczególnie smakuje z ciasta ucieranego. Dodaje się do niego dużo rabarbaru, który daje bardzo dobry kwaśny smak. Do tego ciasta z rabarbaru jeszcze tylko wypić sobie kompotu i mamy raj - mówi Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz.

Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe? Przepisy:
Ciasto truskawkowe [PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPISY NA CIASTO DROŻDŻOWE ADAM GESSLER ZDRADZA TAJEMNICĘ

Ciasto z rabarbarem – jak zrobić ciasto rabarbarowe

Upieczenie ciasta rabarbarowego wcale nie jest trudne i każdy może je przyrządzić. Do przygotowania ciasta z rabarbarem przyda się także trochę czasu, ponieważ pieczenie ciasta rabarbarowego jest czasochłonne. Do przygotowania ciasta z rabarbarem o wymiarach 20X30 cm potrzebujemy następujących składników:

300g rabarbaru
185 g masła, 3 jajka
około 90 g mąki
230 g drobnego cukru
1 łyżka cukru oraz cukier puder do posypania
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie ciasta z rabarbarem rozpoczynamy od rabarbaru. W tym celu przycinamy końcówki rabarbaru, dokładnie myjemy i obieramy. Po obraniu, kroimy go na plasterki o grubości około pięciu milimetrów i posypujemy cukrem cały czas mieszając. Rabarbar powinien puścić sok, który należy odsączyć. W trakcie przygotowań uruchamiamy piekarnik i nastawiamy go na 180 stopni. Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem.

Po przygotowaniu rabarbaru musimy przygotować ciasto. W tym celu ucieramy masło z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Do otrzymanej masy powoli dodajemy jajka w równych odstępach czasu. Masę musimy cały czas miksować.

Kolejnym etapem przygotowań jest przesianie mąki oraz wymieszanie jej z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną mieszankę przekładamy do ubitej masy i mieszamy. Ciasto z rabarbarem jest już prawie gotowe. Otrzymaną masę przenosimy na blachę i układamy warstwę odsączonego rabarbaru i posypujemy cukrem. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut do momentu zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta, chwilę czekamy na jego ostygnięcie.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką- PRZEPIS

Przygotowanie ciasta rabarbarowego z kruszonką nie jest dużo bardziej skomplikowane niż powyższy przepis.

Ciasto z rabarbarem – składniki

600 g rabarbaru, kilka truskawek
4 jajka
1 wysoka szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Dodatkowo na zrobienie kruszonki potrzebujemy:

1 łyżkę miękkiego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki.

Na początku przygotowań dokładnie myjemy rabarbar i kroimy go na pasterki o grubości ok. 5mm tak jak w przepisie powyżej. Pokrojony rabarbar przekładamy do miski. Teraz zajmiemy się truskawkami, które musimy pozbawić szypułek. Następnie je kroimy. Teraz przygotowujemy kruszonkę. W tym celu palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem. Masę ucieramy tak długo, aż konsystencją zacznie przypominać piasek. Następnie jajka do ciasta ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następny etap to dodanie przestudzonej margaryny oraz ekstraktu z wanilii.

W następnym etapie, ciasto przekładamy na blachę. Kładziemy na nim pokrojony rabarbar i truskawki, na górę kładziemy kruszonkę. Teraz pozostaje włożyć ciasto do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Ciasto z rabarbarem i truskawkami pieczemy przez około 40-50 minut do momentu zarumienienia. Po przestygnięciu, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

ZOBACZ KONIECZNIE:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO

- Ciast z rabarbarem jest bardzo dużo, są przyrządzane z ciasta drożdżowego oraz ucieranego. Mnie szczególnie smakuje z ciasta ucieranego. Dodaje się do niego dużo rabarbaru, który daje bardzo dobry kwaśny smak. Do tego ciasta z rabarbaru jeszcze tylko wypić sobie kompotu i mamy raj - mówi Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz.

Szarlotka: Przepis na pyszne ciasto [ZOBACZ, JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ]

ZOBACZ TAKŻE:
Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS, WIDEO, PORADNIK]

ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - PRZEPIS

Ciasto z rabarbarem możemy przygotować także na drożdżach. Także i ostatni przepis powinien być dostrzeżony przez prawdziwego smakosza.

Do przygotowania ciasta drożdżowego z rabarbarem potrzebujemy następujących składników:

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
700 g rabarbaru
Kruszonka: 125 g masła
125 g mąki
175 g cukru
60 g mielonych migdałów

Pierwszym etapem przygotowania ciasta z rabarbarem jest zasypanie drożdży cukrem i zostawienie ich do rozpuszczenia. Kolejny krok to wbicie żółtka i wsypanie cukru waniliowego oraz soli. Całość mieszamy łopatką. Wlewamy ciepłe mleko z olejem oraz wsypujemy mąkę. Ciasto dokładnie mieszamy łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski. Wierzch ciasta posypujemy mąką i formujemy w kulę.

ZOBACZ KONIECZNIE:
ORYGINALNA RABARBARÓWKA - CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM WG ADAMA GESSLERA

Następnie do większej miski lub zlewu nalewamy ciepłej wody, ale nie gorącej. Miskę z ciastem wstawiamy do wody i przykrywamy ściereczką na pół godziny. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na stolnicę i lekko je wyrabiamy. Teraz ciasto formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia.

Na koniec płuczemy rabarbar, obieramy i kroimy w kawałki. Rozkładamy je na wyrośniętym cieście i lekko przyciskamy. Teraz pozostaje tylko posiekać składniki na kruszonkę i szybko je zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Ciasto z rabarbarem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.


*Matura 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI + PRZECIEKI
*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF
*Weź udział w quizach Dziennika Zachodniego. SPRAWDŹ SWOJĄ WIEDZĘ
*Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto