Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrust czyli faworki. Sprawdzony, domowy przepis idealny na tłusty czwartek

ape
Bartosz Frydrych
Co upiec na tłusty czwartek? A może faworki zwane też chrustem? Mamy dla Was prosty, domowy przepis.

Faworki/ Chrust - przepis

Składniki:
1/2 kg mąki,
4 łyżki gęstej śmietany,
6 żółtek,
4 łyżki wody,
4 łyżki spirytusu,
10 dag masła,
szczypta soli i szczypta cukru.

Przepis na faworki/chrust. Wykonanie:

Połączyć składniki, wyrabiać ciasto wałkiem około 20 minut (bić wałkiem żeby powstały pęcherzyki powietrza). Po wyrobieniu odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Następnie wycinać paski 10 cm na 3 cm. W środku nacinać dziurkę i wywracać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

POLECAMY:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na podkarpackie.naszemiasto.pl Nasze Miasto