Składniki :
uwaga- wszystkie składniki należy wyjąć wcześniej, by miały temp. pokojową
- 600 g mąki pszennej,
- 80 g rozpuszczonego masła,
- 1,5 szklanki mleka,
- 40 g drożdży,
- szczypta soli,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru ( jeśli chcemy wersję na słodko można dodać 5 łyżek cukru i wanilię/cukier waniliowy),
- białko do posmarowania i sezam do posypania.
Przygotowanie:
W małej miseczce rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru, odrobiną mleka i szczyptą mąki. Pozostawiamy aż zaczną pracować (zobacz zdjęcie w galerii).
Do dużej miski ( ciasto drożdżowe najlepiej wyrabia się w misce) wsypujemy mąkę, szczyptę soli i cukier (opcjonalnie wanilię). Dodajemy żółtka, mleko i drożdże. Całość mieszamy łyżką, dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy rękami, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów (zobacz zdjęcie w galerii).
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia - ważne by podwoiło swoją wielkość, dlatego lepiej nie przyśpieszać tego etapu, zwykle trwa to ok 1 godzinę.
Z ciasta formować bułeczki i pozostawić ok 15 min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik - 200 stopni lub 170 z termoobiegiem.
Bułeczki smarujemy białkiem ( lekko roztrzepujemy je widelcem) i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok 20 min. ( z termoobiegiem krócej).
Zobacz także inna nasze przepisy:
Ciastka w 5 minut
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Curry z kurczaka z ananasem
Fasolka po bretońsku
Ciasto z jabłkami i kremem
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z czarnej fasoli
Ciasteczka maślane
Blok czekoladowy
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?